O zdrowej żywności słów kilka

Rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie dynamicznie, ale jego skala pozostaje wciąż kilkukrotnie mniejsza niż w Europie zachodniej. Niewiele bo około 0,5 % polskiego rynku spożywczego stanowi rynek ekologicznych produktów żywnościowych. Jak wynika z badań ankietowych koło 25% Polaków kupuje BIO żywność i chyba nikogo nie zdziwi fakt, że częściej tego typu zakupów dokonują kobiety niż mężczyźni. Należy w tym miejscu zauważyć, że badanie obejmowało również BIO kosmetyki, których rynek również jest w trendzie rosnącym.

Dlaczego kupujemy produkty eko?

Konsumenci jednomyślnie wskazują, że produkty EKO/BIO są zdrowsze, mają lepszy smak i wyższą jakość – te trzy aspekty decydują o wyborze żywności oznaczonej „zielonym listkiem”. Pojawiają się również bariery w zakupie ekoproduktów. Na pierwszym miejscu jest cena. Portfel statystycznego Polaka wciąż nie jest taki sam jak Niemca czy Holendra, ale często samo przyzwyczajenie się do zakupu innych produktów jest główną zaporą w zakupach. Wiele osób nie ufa też oznaczeniu towaru i uważa, że to tylko chwyt marketingowy i sądzi, że nie ma różnicy w jakości towarów a jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać ?

Gdzie kupować?

Na rynku wraz ze wzrostem zainteresowania się Polaków zakupem zdrowej żywności pojawia się coraz więcej firm proponujących swoje wyroby z tej półki. Dynamicznie rośnie ilość produktów , które trafiają do kuchni Kowalskiego. Sklepy branżowe, stoiska w galeriach handlowych. Półki w supermarketach oraz sklepy internetowe – to główne miejsca zaopatrywania się Polaków w produkty EKO/BIO.

Te ostatnie w dobie pandemii zyskały największe uznanie. Dzięki zakupom w sieci konsumenci zyskują niewielkie oszczędności na cenie ale główną przesłanką takiego sposobu zakupów jest czas, który można zaoszczędzić oraz bezpieczeństwo. Nie jest barierą 2-3 dniowy czas oczekiwania na przesyłkę kurierską ani ryzyko jakości dostawy. Konsument nie ma również problemu ze znalezieniem odpowiedniego dla siebie sklepu, wystarczy że wpisze w przeglądarkę odpowiednie hasło a znajdzie wiele ofert, z których może przebierać. Najczęściej buduje swój koszyk zakupów i powtarza go dobierając coraz to nowsze produkty korzystając często z promocji i okazji cenowych.

Co kupujemy?

Przekąski. Najlepiej sprzedają się suszone owoce i orzechy. Wzrasta również dynamicznie liczba oferowanych eko-słodyczy. Konsumentów przyciąga do niech to, że z ich składu wyeliminowano składniki, których wykluczenie jest dodatkową wartością. Dorośli często sięgają po batony energetyczne, ciasteczka dla diabetyków lub alergików jak również przekąski pozbawione zupełnie cukru i laktozy. Klienci cenią sobie również np. krakersy ze zbóż pełnoziarnistych, z maki orkiszowej,

z dodatkiem alg morskich lub kurkumy, bakalie w różnych wersjach – np. na ostro lub słono. Dużą cześć ceny produktów zajmuje opakowanie, na które zwraca uwagę kupujący. I właśnie tutaj pojawia się szansa dla ekoproducentów, którzy produkują na mniejszą skalę, aby wyjść na rynek z opakowaniami ekologicznymi.

Jak odróżnić produkty eko od konwencjonalnych ?

Odpowiedź jest prosta – oznaczenia produktów spożywczych pochodzących z ekologicznych upraw oznacza się odpowiednim znakiem potwierdzającym wyjątkową jakość. Produkty ekologiczne mają unijny symbol listka.

Aby rozpoznać żywność ekologiczną należy uważnie czytać etykiety. Na opakowaniu każdego ekologicznego produktu musi znajdować się napis: „produkt rolnictwa ekologicznego” lub „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE” oraz specjalny kod informujący o jednostce certyfikującej, która kontroluje producenta.(np. PL-EKO-01). Nie może też zabraknąć danych producenta. Te elementy gwarantują, że produkt jest ekologiczny.

Produkty wytwarzane w gospodarstwie, które otrzymało atest, w sprzedaży pojawiają się z etykietą, na której muszą być uwidocznione następujące informacje: nazwa produktu, nazwisko i adres producenta, informacja o ekologicznym sposobie produkcji, nazwa i numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Klient kupujący taki produkt ma gwarancję, że został on wyprodukowany metodami naturalnymi , bez stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych.Niektóre kraje wprowadziły własne oznaczenia BIO, ale to listek jest najbardziej popularnym symbolem żywności organicznej. Nie daj się nabrać na zapewnienia, że produkt bez listka lub symbolu BIO jest ekologiczny.

Rolnicy ekologiczni nie wprowadzają do uprawy Genetycznie Modyfikowanych Organizmów (GMO). Przetwórcy nie tylko odrzucają konserwanty i sztuczne dodatki, ale także utylizują odpady i przechowują żywność zgodnie z regułami natury. Żywność pochodząca z gospodarstw ekologicznych, czyli tzw. żywność ekologiczna, uprawiana i przetwarzana w sposób najbliższy naturalnemu, ma najwyższą wartość biologiczną, jest zdrowa i smaczna. Aby wytwarzać ekologiczną żywność rolnicy i producenci muszą zdobyć certyfikat wydany przez uprawnione jednostki certyfikujące. System ten wygląda tak samo we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Rolnik ekologiczny – jak go rozpoznać ?

Rolnictwo ekologiczne – określane również jako biologiczne, organiczne, biodynamiczne to sposób gospodarowania, w którym stosuje się tylko środki naturalne:

– obornik, komposty, nawozy zielone, nawozy zwierzęce oraz minerały występujące w przyrodzie –zamiast nawozów sztucznych;

– naturalne metody zapobiegawcze w ochronie roślin, w tym metody biologiczne, środki roślinne

i mineralne zamiast syntetycznych środków ochrony roślin (pestycydów);

– zwierzętom zapewnia się pasze gospodarskie, ściółkę oraz ruch na świeżym powietrzu.

W uprawie roślin zasadniczą rolę odgrywa właściwie zaplanowany płodozmian i gospodarka nawozowa oparta na zasobach własnych gospodarstwa.

Wszystkich zainteresowanych prosimy o przesyłanie swoich komentarzy i uwag jak również propozycji tematów do publikacji.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *