„Bitwa Regionów” – Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich w nowej odsłonie.
Już po szósty Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” dedykowany Kołom Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeniom, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Z uwagi na trwającą epidemię COVID-19 konkurs został częściowo przeniesiony do przestrzeni wirtualnej.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Nie ulega przy tym wątpliwości,
że najlepszymi ambasadorkami tradycyjnych smaków są właśnie Panie zrzeszone w Kołach Gospodyń Wiejskich. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest posiadanie osobowości prawnej, jak również rachunku bakowego zarejestrowanego na dany podmiot.
Konkurs polega na przygotowaniu potrawy regionalnej, czyli takiej która jest związana z danym obszarem geograficznym, wywodzącej się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
Jak podkreśla Dyrektor KOWR OT we Wrocławiu Tomasz Krzeszowiec „Dolny Śląsk stanowi swoisty tygiel kulturowy i nie wytworzyły się jednolite tradycje kulinarne. Nie oznacza to braku dziedzictwa kulinarnego – przeciwnie! W dolnośląskiej kuchni odnaleźć można tradycje wszystkich regionów Polski, które przywędrowały wraz z przesiedleńcami na ziemie odzyskane. „Bitwa Regionów” jest nie tylko doskonałym sposobem na poznanie kuchni regionalnej, ale również jest okazją do zaprezentowania lokalnych produktów, z których powinny być przygotowane konkursowe dania. KOWR wspiera polskiego rolnika i rodzimą tradycję m. in. organizując tego typu przedsięwzięcia, bo przecież Polska najlepiej smakuje!”.
Praca konkursowa powinna obejmować przygotowanie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej, charakterystycznej dla obszaru działania Koła Gospodyń Wiejskich,
z wyłączeniem deserów. Prezentacja potrawy zgodnie z przepisem powinna mieć formę filmu,
co stanowi nowość, gdyż przed pandemią jury konkursowe mogło spróbować potraw osobiście.
W tym roku ocenie będzie podlegało przygotowane nagranie, które powinno mieć długość maksymalnie 120 sekund.
Formularz zgłoszeniowy i pracę konkursową należy przesłać drogą elektroniczną poprzez wypełnienie formularza na stronie internetowej www.bitwaregionow.pl.
Prace konkursowe należy przesyłać do 30 czerwca 2021 r.
Dodaj komentarz
Want to join the discussion?Feel free to contribute!