Już po szósty Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” dedykowany Kołom Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeniom, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Z uwagi na trwającą epidemię COVID-19 konkurs został częściowo przeniesiony do przestrzeni wirtualnej.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Nie ulega przy tym wątpliwości,
że najlepszymi ambasadorkami tradycyjnych smaków są właśnie Panie zrzeszone w Kołach Gospodyń Wiejskich. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest posiadanie osobowości prawnej, jak również rachunku bakowego zarejestrowanego na dany podmiot.
Konkurs polega na przygotowaniu potrawy regionalnej, czyli takiej która jest związana z danym obszarem geograficznym, wywodzącej się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
Jak podkreśla Dyrektor KOWR OT we Wrocławiu Tomasz Krzeszowiec „Dolny Śląsk stanowi swoisty tygiel kulturowy i nie wytworzyły się jednolite tradycje kulinarne. Nie oznacza to braku dziedzictwa kulinarnego – przeciwnie! W dolnośląskiej kuchni odnaleźć można tradycje wszystkich regionów Polski, które przywędrowały wraz z przesiedleńcami na ziemie odzyskane. „Bitwa Regionów” jest nie tylko doskonałym sposobem na poznanie kuchni regionalnej, ale również jest okazją do zaprezentowania lokalnych produktów, z których powinny być przygotowane konkursowe dania. KOWR wspiera polskiego rolnika i rodzimą tradycję m. in. organizując tego typu przedsięwzięcia, bo przecież Polska najlepiej smakuje!”.
Praca konkursowa powinna obejmować przygotowanie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej, charakterystycznej dla obszaru działania Koła Gospodyń Wiejskich,
z wyłączeniem deserów. Prezentacja potrawy zgodnie z przepisem powinna mieć formę filmu,
co stanowi nowość, gdyż przed pandemią jury konkursowe mogło spróbować potraw osobiście.
W tym roku ocenie będzie podlegało przygotowane nagranie, które powinno mieć długość maksymalnie 120 sekund.
Formularz zgłoszeniowy i pracę konkursową należy przesłać drogą elektroniczną poprzez wypełnienie formularza na stronie internetowej www.bitwaregionow.pl.
Prace konkursowe należy przesyłać do 30 czerwca 2021 r.