piątek, 20 września, 2024
- REKLAMA -Animowana Przejrzystość Obrazka Targi Zdrowej Żywności
Strona głównaFilm"Kulinarne rewolucje" rozsmakuj się w regionalnych produktach.

„Kulinarne rewolucje” rozsmakuj się w regionalnych produktach.

- Advertisement -
- Advertisement -

Po przerwie związanej z pandemią, do Marianówki, w gminie Bystrzyca Kłodzka, powróciła cykliczna impreza pod nazwą „Kulinarne rewolucje”. Wydarzenie mające na celu propagowanie dobrej kuchni tworzonej w oparciu o regionalne produkty, jak co roku przyciągnęło wielu mieszkańców regionu i turystów. Gwiazdą tegorocznych rewolucji, które odbyły się 13 sierpnia br. był Julien Secher, uczestnik programu Masterchef i szef kuchni, który dla uczestników wydarzenia przygotował dania oparte na lokalnym miodzie, wieprzowinie i drobiu. Podczas kulinarnych rewolucji uroczyście została otwarta „Kwietna łąka”, wspólny projekt Bartników Sudetów oraz Nadleśnictwa Międzylesie. Łąki te powstały dotychczas w dwudziestu lokalizacjach na terenie gmin Międzylesie, Bystrzyca Kłodzka oraz na terenach Lasów Państwowych w Jodłowie i Miedzygórzu i mają charakter przede wszystkim edukacyjny. Organizator wydarzenia sołtys Wiesław Pietras wraz z radą sołecką zadbali o najmłodszych uczestników rewolucji organizując place zabaw i stoiska edukacyjne Lasów Państwowych, a starsi mogli skorzystać ze stoisk kulinarnych, czy kupić produkty regionalnych wytwórców. Wśród muzycznych atrakcji imprezy wystąpił zespół folklorystyczny „Skałeczki” z Idzikowa, w zamian za Kapelę Bożków rockowo zagrał zespół Hak z Nowej Rudy, a do późnych godzin muzykę dyskotekową serował DJ Szymon. Współorganizatorem „Kulinarnych rewolucji” w Marianówce było Nadleśnictwo Międzylesie, a partnerem Urząd Gminy w Bystrzycy Kłodzkiej, Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Bystrzycy Kłodzkiej, Bartnicy Sudetów oraz Szkoła Podstawowa z oddziałami integracyjnymi w Pławnicy.

POWIĄZANE ARTYKUŁY
- REKLAMA -Animowana Przejrzystość Obrazka KOMAR-GACKI

NAJBARDZIEJ POPULARNE

Ostatnie komentarze